Segítségre van szüksége a burkolólapok kiválasztásához? Vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal +49 152 0267 6255
INGYEN MINTA

Mi a különbség az antisztatikus padló és az ESD-vezetőképes padló között?

Nagyon gyakran szembesülünk azzal, hogy az ügyfél antisztatikus padlót kér tőlünk. Gyakran tapasztaljuk azonban, hogy szinte senki sem tudja pontosan, mit képzeljen el ez alatt a kifejezés alatt. Az ügyféllel folytatott beszélgetés után azonban kiderül, hogy valójában valami egészen másra van szüksége. A legtöbb esetben az ügyfeleknek ESD-vezetőképes padlóra van szükségük a érzékeny elektronikus alkatrészek védelme érdekében. De magyarázzuk ezt el részletesebben.

A szabványok közötti különbségek

Ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a kérdést, egy kicsit többet kell mondanunk a szabványokról. Ezek meghatározzák a forgalomba hozott termékek egyes típusaira vonatkozó követelményeket, illetve a hatásterületre vonatkozó követelményeket. Nem könnyű eligazodni közöttük. Számos nemzeti és nemzetközi szabvány létezik, amelyek mindegyike mást követel meg.

A rugalmas padlóburkolatok, például a PVC-padlók piacra kerülési követelményeit meghatározó alapvető szabvány az EN 14041 – Rugalmas, textil és laminált padlóburkolatok nemzetközi szabvány . Ez többek között két lényeges tulajdonságot határoz meg, amelyeknek a gyártónak meg kell felelnie, ha egy padlót az ESD-tulajdonságok szempontjából akarja meghatározni:

  1. Antisztatikus tulajdonságok
  2. Elektromos ellenállás

Antisztatikus tulajdonságok

Az antisztatikus tulajdonságok biztosítják , hogy az ilyen padlón való járás során az emberi testben keletkező elektromos töltés ne haladja meg a 2,0 kV-ot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy PVC-padlón vagy szőnyegen sétáló személy nem fog 2 000 V-nál nagyobb elektromos töltést generálni. Valószínűleg sejti, hogy itt két alapvető probléma van az elektromos alkatrészek védelme szempontjából.

Az első probléma az, hogy az elektrosztatikus töltés más emberi tevékenységek során is keletkezik, például amikor a padlón járunk. Csak azzal, hogy egy dolgozó feláll az irodai székből, akár 18 000 V-os töltést is generálhat. Egy műanyag zacskóval való manipuláció akár 17 000 voltos töltést is generálhat. Ha egy dolgozó télen leveszi a gyapjú pulóverét, az akár 25 000 voltos töltést is okozhat. Tehát az korántsem elég, hogy a padló nem generál töltést. Ez nem biztos, hogy elegendő az elektromos alkatrészek védelméhez.

A második probléma az, hogy az EN 14041 szabvány által meghatározott elektrosztatikus tulajdonságokkal rendelkező padlók megakadályozzák, hogy az emberi testet 2,0 kV-nál nagyobb töltés érje. Korábbi cikkeinkben viszont már írtunk arról, hogy a 20 V-os töltés károsíthatja az érzékeny elektronikát. Így a kényes elektromos alkatrészek védelme esetében nem elég, ha a jelen szabvány szerinti antisztatikus tulajdonságoknak megfelelő padló vásárlását tervezi.

Elektromos ellenállás

Valószínűleg már sejti, hogy a padlókkal szemben támasztott legfontosabb követelmény az elektromos ellenállásuk lesz, mégpedig a lehető legalacsonyabb. Ez garancia arra, hogy a keletkező töltés biztonságosan földelve lesz. Az EN 14041 szabvány a padlókat az ellenállás szempontjából a következőkre osztja:

  1. Elektromos töltéseloszlató padlóburkolatok (disszipatív) – azok, amelyek függőleges ellenállása Rv < 1 × 109 Ω. 
  2. Vezetőképes padlóburkolatok – függőleges ellenállásuk Rv < 1 × 106 Ω.

Vezetőképes vagy disszipatív padló?

Mint láttuk, a disszipatív padlók ellenállása közel 1 × 109 Ω.-ig terjedhet. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a kezelőnek ESD-lábbelit kell viselnie (amely szintén rendelkezik némi ellenállással), míg magának az emberi testnek is megvan a maga elektromos ellenállása, akkor a „rendszer” teljes ellenállása még ennél is nagyobb lehet. Ha érzékeny elektronikai alkatrészekkel dolgozik, ez az ellenállás túl nagy lehet az elektromos töltés biztonságos levezetéséhez.

Ki segít nekünk?

Eddig csak az EN 14041 szabvány által meghatározott tulajdonságokkal foglalkoztunk, amely a padlókra vonatkozó követelményeket határozza meg. Az elektromos alkatrészek védelmét illetően azonban ugyanolyan fontos figyelembe venni az EN 61340 – Elektronikus alkatrészek védelme elektrosztatikus hatások ellen című szabványt. Ahogy a korábbi cikkeinkben már írtuk, ez a szabvány meghatározza az érzékeny elektromos alkatrészek védelmére vonatkozó követelményeket.

Eszerint a földelési pont ellenállásának Rgp < 1 × 109 Ω-nak kell lennie. Ez lényegében ugyanaz a követelmény, mint amit az EN 14041 szabvány előír. Szóval hogyan jutunk ki ebből?

Az elektromos alkatrészek védelme szempontjából azonban fontosabb a rendszer ellenállása, azaz a személy-lábbeli-padló közötti ellenállás. A szabvány előírja, hogy az EN 61340-4-5 szabvány szerint mért rendszerellenállás Rg < 1 × 109 Ω, ugyanakkor az emberi testen keletkező feszültségnek < 100 V-nak kell lennie.

A fentiekből következik, hogy  ha 1 × 109 Ω-nál kisebb rendszerellenállást kell elérnünk ,akkor a padlónak egy nagyságrenddel kisebb ellenállással kell rendelkeznie. Amint azt már fentebb jeleztük, figyelembe kell venni a lábbeli és az emberi test által keltett további ellenállást is. Biztonsági okokból ezért ajánlatos, hogy a rendszerekhez szállított padló maga is elektromosan vezető legyen. Ez azt jelenti, hogy a padló függőleges ellenállása Rv < 1 × 106 Ω.

A vezetőképes padló hatékonyan el tudja elvezetni az emberi testen, lábbelin keresztül vezetett töltést a rendszer földelési pontjáig. Ez megvédi az érzékeny elektromos alkatrészeket, ugyanakkor megakadályozza az elektromos feszültség kialakulását az emberi testen.

Összefoglaló – ESD vs. antisztatikus padló

Feltételezzük, hogy most már látja a különbséget az úgynevezett antisztatikus padló és az ESD-vezetőképes padló között. Valójában nem létezik olyan, hogy antisztatikus padló – a szabványokban nincs ilyen meghatározás. Ez a kifejezés az elavult szabványokból maradt meg, amelyek korábban ezt a kifejezést használták. Az elektromos alkatrészek védelmének modern és hatékony irányzataiban olyan fogalmakat használnak, mint a vezetőképes padló vagy a disszipatív padló. Mindkettőnek megvannak a maga sajátosságai és céljai. Ha az elektrosztatikus kisülés kockázatának minimalizálását fontolgatja, akkor olyan padlót ajánlunk, amely garantálja, hogy az EN 61340-4-5 szabvány szerint mért rendszerellenállás (személy-lábbeli-padló) kisebb, mint 1 × 109 Ω.

Tipp: Kérjen a gyártótól egy független vizsgáló szervezet által kiállított tanúsítványt, amely igazolja, hogy a padló megfelel a megadott paramétereknek.

További információkért, műszaki specifikációkért vagy egyedi ajánlatért forduljon szakértőinkhez. Készen állunk arra, hogy segítsünk önnek megtalálni a legjobb padlóburkolati megoldást, amely megfelel ipari helyiségeinek speciális követelményeinek.

Ingyenes padlóminta

Mintát szeretnék