Melyik padló éli túl az áradást?

Megtörtént már Önnel, hogy az árvíz vagy egy eltörött radiátorcső elárasztotta az otthonát? Ez egy igen kellemetlen helyzet, de otthona építése és berendezése közben már előre megkönnyítheti ezeknek a későbbi nehézségeknek a megoldását. A helyes padlóválasztással időt is pénzt spórolhat meg egy ilyen baleset esetén, hiszen már léteznek burkolatok, amelyek ellenállnak a víznek. Ráadásul egy esetleges áradás további következményekkel is járhat, mint a penészesedés, amely szintén megelőzhető lenne a megfelelő padló használatával.

Ha egy olyan térségben él, amely gyakori árvizek áldozata, már bizonyára van tapasztalata a padlót elárasztó vízzel. Természetesen a víz egy lehetséges veszélyforrás a lakhelyétől függetlenül. Például egy esetleges csőtörés vagy a pincébe felszivárgó talajvíz komoly veszélyt jelenthet. Néhány esetben elég az alapos kiszárítás, de ha a padlója megrongálódott, valószínűleg az egész burkolatot cserélnie kell. Hogyan előzheti meg ezt?

Műgyanta padló- a legolcsóbb megoldás

A legolcsópp módja a károk megelőzésének a műgyanta, másnéven expoxi bevonat. Ennek a fajta padlónak számos hátránya is van, például olaj és kémiai anyagokkal való érintkezés után a padló foltossá válik, de az igaz, hogy a vízből adódó károkat megelőzi, ezért is kerülnek felhasználásra például zuhanyzókban vagy fürdőszobákban. Egy másik esetleges kellemetlenség ezen burkolat esetében a később jelentkező penész, amely elkerülésére a műgyanta bevonat nem alkalmas vagy a felszivárgó padlóvíz, amely nagy mennyiségben felnyomhatja és/ vagy kilyukaszthatja a vékony műgyanta bevonatot.

Amennyiben vízálló műgyanta bevonatra van szüksége, olyan gyártót válasszon, aki garanciát vállal erre. A védelem érdekében három réteg bevonatra van szükség. Az alsó réteget közvetlenül a betonra kell felvinni, amely magába szívja a műgyanta bevonatot és meggátolja a nagyobb mennyiségű víz felszívódását, áradás esetén azonban a padlónak időre lesz szüksége, amíg teljesen kiszárad. Magas hőmérséklet következtében a műgyanta megrepedezik és elveszti elsődleges tulajdonságait, így szárítóeszközök használata nem javasolt. Hagyja a padlót természetesen megszáradni, bár ez sok időbe telhet, vagy pedig használjon levegőforgatót, amivel a száraz levegő bekerül a helyiségbe, a nedves pedig kivezetődik. Ez az eljárás körülbelül két hetet vesz igénybe.

Könnyen takarítható kerámia csempe

Általában, áradásuk utáni felújításokkor, az emberek a kerámia csempe mellett döntenek. Ez a fajta burkolat népszerű fürdőszobákban, mivel a víz nem károsítja meg. Egy másik előnye, hogy egyszerűen takarítható. Áradás esetén nem csak víz, de sár és egyéb szennyeződések is bejutnak a házba. Mindezek után a kerámia csempe egyszerűen lemosható.

Kerámia burkolat esetén viszont problémás lehet a talajréteg kiszárítása. A csempéket nem lehet eltávolítani, ami nagyon lelassítja a száradási folyamatot és egy viszonylag hosszú időt fog igénybe venni, hogy a csempék alatti beton is tökéletesen megszáradjon. Ha a nedvesség sokáig nem távozik, ez sok esetben penész megjelenéséhez vezethet, amire az egyetlen megoldás a padló felújítása

Fapadló, amely gyakori szétszedést igényel

A különféle fapadlók nagyszerű megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek, de kifejezetten rossz víztűrő képességekkel rendelkeznek. Nedves fapadló esetén a penész és a rothadás nagyon gyorsan megjelennek. Az egyetlen megoldás abban az esetben, ha a fapadlót nagyobb mennyiségű víz érte, a padló azonnali szétszedése és a talajréteg kiszárítása, amely akár heteket is igényelhet.

Az áradás hosszúságától függően lehet, hogy elég a padló néhány részének cseréje, de akár az egész burkolat felújítása is szükségessé válhat. Abban az esetben, ha sikerül teljesen kiszárítani a padlót, az eredeti burkolat visszatehető.

Könnyen szétszedhető és összerakható PVC padló

A vinyl (PVC) padló, mint a Fortelock Light PVC padlólapok, nagy könnyebbséget jelent egy árvíz utáni helyzetben. A speciális kialakításuknak köszönhetően a padlólapokat nem szükséges az aljzathoz rögzíteni, így a burkolat bármikor könnyedén szétszedhető. A padlólapokban semmilyen nem keletkezik az újbóli összeillesztések és szétszedések során, így könnyedén visszahelyezhetők eredeti helyükre, amint a helyiség megszáradt. Mivel nincs szükség a padló cseréjére vagy komplikált felújításokra, a PVC padló használatával megkíméli önmagát felesleges aggodalmaktól, ráadásul pénzt és időt spórol. Ez a fajta burkolat népszerű garázsok, műhelyek és ipari területek esetén.

A faburkolattal ellentétben a vinyl padlólapok tökéletesen lemoshatók víz segítségével, így a sár és az egyéb szennyeződések eltávolítása egyáltalán nem kihívás. Itt olvashat arról, hogy különböző burkolatok, hogyan takaríthatók. Ráadásul a Fortelock padlólapok egy egyedileg kialakított szárító- és vízelvezetőrendszerrel rendelkeznek, amely csökkenti a nedvességet és meggátolja a penész kialakulását. A képen az AirFlow rendszer részletei láthatók, amely biztosítja a padlólapok szárazságát.

A víz bárkire veszélyt jelenthet

Ha azt gondolja, hogy a víz nem jelent veszélyt az ön lakhelyére, ne legyen biztos benne, számtalan olyan helyzet van, amikor a víz komoly problémákat okozhat a lakóhelyén. A padlófűtés csőrendszere eltörhet, a sok eső miatt felhalmozódó víz talajvízként térhet vissza, árvizek és egyéb balesetek bármikor megtörténhetnek. Ilyen helyzetekben egy megbízható padló kifejezetten egyszerűbbé teheti az életét és sok felesleges aggódástól kíméli meg önt.