Lakóautók és mobilházak padlói

A lakóautók padlója a jármű legfontosabb szigetelő elemei közé tartozik, ezért minden körülmények között fokozott figyelmet kell neki szentelni. A legtöbb lakóautó- és mobilház-tulajdonos a felújítás során éppen ezért külön hangsúlyt fektet rá. Csakhogy melyik padló-változat a legjobb? Érdemes a hőszigeteléshez polisztirolt használni? Megfelel a linóleum, és egyáltalán, mi a helyzet a szőnyegekkel?

Az egyik feladat az alsó rész kültéri védelme. Ezt általában már a gyártó is nedvességgel, sóval és felpattanó kövekkel szembeni védőréteggel látja el, mindazonáltal a szóban forgó réteget időről-időre meg kell újítani. A másik feladat a padló beltéri karbantartása. A megoldások áttekintése azokat az eseteket ismerteti, amikor nincs szükség az egész padló – pl. rothadás miatti – eltávolítására, csak a járófelület tartósabbá, ellenállóbbá tételére.

Maga a fapadló nem praktikus.

Az egyik lehetőség az, hogy az ember meghagyja a lakóautó hagyományos, fából készült padlóját. Erről rendszeresen gondoskodni kell, mivel a nedvesség hatására rothadási folyamat kezdődhet benne. Légáteresztő réteg alkalmazására van szükség, hogy a fa lélegezhessen. A gondot az jelenti, hogy a fapadló tartós járás esetén kemény és kényelmetlen, a földön játszó gyermekek számára pedig abszolút nem megfelelő. Előnye, hogy könnyen takarítható, például a házi kedvencek szőreit elég csak felsöpörni. Jó választás, ha az ember retró hangulatú lakóautóra vágyik, egyéb esetekben azonban ajánlott korszerűbb megoldást keresni.

Ha régi lakóautó felújítását tervezi, válasszon PVC-t, linóleumot vagy moduláris padlóelemeket.

A szőnyeg kellemesen puha

Ha a padlója hibátlan, azaz nincs szükség a felújítására, csak hideg a talpának, az ágy elé és más egyéb helyekre fektessen szőnyeget. A másik lehetőség az egész padló letakarása. Minden esetben jobb valamivel többet fizetni egy minőségibb, vastagabb, nagyobb négyzetméter tömegű szőnyegért, amely akár teherbíró kivitelű is lehet. Készüljön fel azonban arra, hogy nem ajánlatos cipőben közlekedni a szőnyegen. Nem ideális megoldás akkor sem, ha házi kedvenceket tart bent, a szőnyegbe beakadó szőrszálakat sokszor még a porszívó sem tudja eltávolítani. És a kintről behordott tűlevelek eltávolítása is meglehetősen körülményes. Előnye a láb melegérzete, valamint a kellemesen puha felület.

A linóleum könnyen karbantartható

Lakóautókban gyakran alkalmazott megoldás a linóleum padló. Nagy plusz a könnyű karbantartás, elég összesöpörni vagy feltörölni, és már kész is. Ami gond, az a láb hidegérzete. A nyári forróságban ez annyira nem zavar, de azok esetében, akik a lakóautójukat a tél folyamán is használni szeretnék, így is, úgy is a szőnyeg a végső megoldás. A linóleumon – hogy ne fázzon a lába – cipőben, vagy papucsban járkál az ember, nyáron viszont, ha mezítláb van, az ember lábára ragad mindenféle kosz, piszok.

A linóleum hideg voltán javíthat, ha a padló hőszigetelt. Mindenesetre felejtse el a standard polisztirolt, amely magába szívja a vizet. Ilyen esetben nedvességtaszító, vagy hagyományos Mirelon hab szigetelést kell választani. A szakosodott lakóautó üzletekben készségesen adnak tanácsot, hogy milyen nedvességtaszító szigetelés a legjobb.

A Fortelock PVC burkolat Ön helyett végzi el a szigetelést

Lakóautókban és mobilházakban PVC burkolatok használatára is lehetőség nyílik. Kiválóan alkalmasak régi lakóautók felújításához, különösen az olyan ezermesterek számára, akik szeretnek mindent maguk csinálni. A Fortelock PVC padló fektetése egyszerű, elég hozzá egy gumikalapács. Az egyes elemek könnyen mértre szabhatók, hogy tökéletesen illeszkedjenek minden sarokba. A karbantartás hasonlóan egyszerű, mint a linóleum esetében, ugyanakkor megkülönböztetik tőle a kiváló szigetelő tulajdonságai. Ennek köszönhetően ez a padlóburkolat egész évben előnyösen használható a lakóautókban.

Mi a padló a lakókocsi előtt?

És mit használjunk a lakóautó elé felállított sátorban?

Ott hasonló lehetőségek kínálkoznak. Linóleum használatára nem igazán van lehetőség, szőnyeg és modulári padlóelemek használatára viszont igen. A szőnyegek esetében a tisztítás problematikusabb. Időről időre tisztítószeres vízzel ki kell őket tisztítani. A Fortelock padlóburkolatot ez esetben kültéri felhasználásra nem javasoljuk, akárcsak a többi PVC, a Fortelock sem szereti a napot és a magas hőmérsékleteket. A Fortelock moduláris padlókat elég tisztítószeres vízzel lemosni, és könnyen raktározhatók. Jó választást jelentenek az összeilleszthető rácsok vagy a polietilén padlólapok.

Mindennek megvan a saját megoldásra, és minden fent ismertetett lehetőség járható utat jelent. A linóleum szigetelhető, szőnyeg esetén az ajtó elé lábtörlő tehető, hogy ne vigyük be a piszkot. Mindenkinek más jelenti a tökéletes megoldást.

Mobilházak