Gumi vagy PVC (vinyl) padló? – Útmutató

Ez leginkább attól függ, hogy hol kívánja felhasználni a padlózatot és hogy melyek a padlóval szemben támasztott elvárásai. Mind a két fajta burkolatnak megvannak a maga előnyei.

Mind a két anyag hasónlónak tűnik az első pillantásra, de ne hagyja megtéveszteni magát, hiszen az anyagok összetétele nagyon különböző, amely befolyásolja különböző tulajdonságaikat. A gumi padló gumigranulátumokból áll, amelyek poliuretán ragasztó felhasználásával kapcsolódnak egymáshoz. Ahogy a neve is mutatja, a PVC padló gyártása a vinyl-klorid polimerizációjával történik, amely fröccsöntéssel nyeri el végleges formáját.

Tartósság és ellenállóképesség

A gumipadló nagyon tartós, ellenáll kémiai anyagoknak, cigaretta csikkeknek, esőnek, szélnek és még hónak is. Kültéri burkolatként is felhasználható problémák nélkül, de a napsugárzás hatására, idővel, a padló színe kifakulhat és elvesztheti eredeti fényét.  A nagyobb terhelhetőség érdekében fontos a helyes vastagság kiválasztása, így a padló ipari területeken vagy különböző istállókban is felhasználható. Itt olvashat többet a megfelelő istállópadló kiválasztásáról.
A vinyl (PVC) padlólapok nem ajánlottak kültéri felhasználásra, de beltéren határozottan előnyösebb tulajdonságokkal bírnak, mint a gumiból készült társaik. Amellett, hogy kiválóan ellenállnak kémiai anyagoknak és cigaretta csikkeknek, a PVC padló kivételesen magas teherbírással is rendelkezik. Tökéletes választás garázsok vagy olyan helyek esetén is, ahol nehéz szerelvények mozgatására kerül sor. Továbbá a speciálisan a Fortelock padlólapok számára kialakított belső szárítórendszer gondoskodik a felesleges nedvesség kivezetéséről és így minimumra csökkenti a penész megjelenésének lehetőségét. Fortelock PVC padlólapok 10 éves kopásgaranciával rendelkeznek és helyes karbantartás esetén akár egy negyed évszázadon keresztül is tökéletesen helytállhatnak. A gumipadlók általában nem rendelkeznek ilyen garanciális feltételekkel.

Zajelnyelés és szigetelés

Az anyagok elég hasonlóan viselkednek ebben a kérdésben. Gumi és PVC egyarán hang- és hősziketelőként is viselkedik. A gumipadló talán kissé kellemesebb rajta való állás esetén a puhasága miatt, de a vinyl (PVC) padló megfelelőbb gépek mozgatása esetén. A Fortelock padlólapok a speciális bordázatuknak köszönhetően csúszásgátlónak is megfelelnek. Ez hasonlóan működik a gumipadlók esetén is, ahol különböző, csúszásgátló bevonattal ellátott termékek is megtalálhatók.

Szín- és típusválaszték

A gumipadló különféle mintákkal is elérhető; a népszerűbbek közé tartozik a puzzle-szerű mintával rendelkező padló, amely hasonlóan néz ki, mint a klikkes rendszerű, játszóterekről ismert burkolat vagy a klasszikus négyzet vagy háromszög formájú padlólap. A színskála sokkal szélesebb választékot kínál, a különböző színek természetesen ízlés szerint kombinálhatók, így egyéb mintákat is kialakíthatunk a padlón.

A Fortelock PVC padló nem elérhető különféle formájú padlólapokkal, hiszen a padlólapok annak érdekében lettek kialakítva, hogy lerakásuk a lehető legegyszerűbb legyen, így a négyzetalakú, klikkes rendszerű padlólapok egyszerűen és gyorsan egymásba kapcsolhatók. Ezzel ellentétben a padlólapok nagy színválasztékban elérhetők, amely helyt ad a kreativitás kibontakoztatásának, még a padlón is.

Lerakás nehézsége

A gumi padlólapok lerakásának nehézsége típusuknak megfelelően változik. Az alsó alátámasztással rendelkező gumiburkolat nagyobb stabilitással bír, így kavicsos vagy homokos felszínen is stabilitást biztosít. Ezzel szemben a kontúrozás nélküli padlólapok csak betonozott felszínen használhatók. Nyilvánvalóan a burkolat nem ragasztható a kavicsos felszínhez, így klikkes rendszerű padlólapok esetén a burkolat felszedhető és lerakható máshol. Betonozott felszín esetén általában poliuretán bázisú ragasztóval történik a gumiburkolat rögzítése.

Ezzel ellentétben a Fortelock PVC padlólapok nem igényelnek ragasztást, elég csak meggyőződni arról, hogy az eredeti felszín egyenletes és a padlólapok máris összeilleszthetők. A különálló padlólapok könnyedén egymásba illeszthetők, csak egy gumikalapácsra és egy késre van szükség a lerakásukhoz. A Fortelock padlólapok másik előnye, ami gumipadló esetében is élvezhető, a könnyű felszedhetőség és a lehetőség a máshol való összeillesztésre. Ráadásul, ha egy padlólap megsérül a használat során, a sérült darab könnyedén helyettesíthető egy újjal.

Környezetvédelem és hatás a környezetre

Az anyagok ebben az esetben is hasonlóan viselkednek. A gumi padlólapok újrahasznosíthatóak- a padlólapokat összezúzzák és újbóli felhasználásra kerülnek. Ugyanez igaz a PVC padlólapokra, amelyek ugyanezen módon hasznosítható újra. Mind a két termék környezetbarát, a környezetre vagy az egészségre nem káros. A modern PVC padlólapok pedig biztosan nem tartalmaznak ftalátot vagy egyéb, a műanyagban fellelhető, veszélyes anyagot.

Melyik esetekben ajánlott a gumipadló és melyikekben a PVC burkolat?

A gumiburkolat kültéri használat esetén is megfelelő. Nagyon gyakran használják játszóterek vagy tornatermek burkolására a padló viszonylagos puhasága miatt, amely megvédi a gyermekeket az esetleges elesésekből adódó sérülésektől. Emellett a gumipadló szintén népszerű a medence körüli terület, az erkélyek vagy teraszok és kerti járdák lefedéséhez. Annak ellenére, hogy a kültéri felhasználásuk gyakoribb, semmi nem akadályozza meg a beltéri lerakást például játszószobák, raktárak vagy műhelyek esetén.

A PVC padló kizárólag beltéren használható fel, gyakran látható garázsok, műhelyek vagy nagy, ipari területek burkolataként. Emellett pincék, kereskedelmi egységek, bemutatótermek, autószerelőműhelyek és konditermek számára is ideális.

Mind a két típusú padló sokoldalú felhasználási lehetőőségekkel rendelkezik, a döntés kizárólag azon múlik, hogy ön mit részesít előnyben. Mi a fontosabb? Az egyszerű lerakás és a 12 évre garantálható minőség vagy a puha felület és a nagyobb választék a padlólapok formája terén?